Európában 2005 óta él ez az egyedülálló kezdeményezés, hogy minden év októberében, így idén is a Látás Hónapjáról emlékeznek meg. Fontos tudnunk, hogy talán a legfontosabb érzékszerünk a szemünk, aminek állapotára legalább olyan fontos gondot fordítani, mint szűrővizsgálatokkal más szerveinkre. Ez a terület mintha elhanyagoltabb lenne.
Magyarországon körülbelül az emberek felének nincs rendben a látása, ez óriási szám,és óriási problémát jelent úgy egyéni, mint népgazdasági szinten. Ugyanis ha a társadalom tagjai nem egészségesek, akkor ez a tanulásban, a munkavégzésben komoly problémákat jelent. Nem is beszélve arról, hogy az emberek látásromlása, további indokolatlan költséget terhel az egészségügyre, a gazdaságra.
Szem vizsgálaton minden olyan esetben részt kellene venni, ha egy gyermek, vagy felnőtt felnőtt látásélessége, közérzete romlik, rendszeresen fáj a feje, migrénes .De normál esetben is kétévente látásvizsgálaton részt kellene venni. Szerencsés esetben, ha valakinek kötelező orvosi vizsgálaton-például vezetői engedélyhosszabbítás miatt –kell részt venni és ott a vizsgálat fényt derít a látásromlásra. A vizsgálat felderíthet olyan rejtett betegségeket, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás,
Vizsgálatra mehetünk optikai szalonba, szemorvosi rendelésére,Barcson is, melyek a környező településekről jól elérhetők.Optikai szalonban, ha ott rendeljük meg a szemüveget, a készítetéskor kedvezményt is kaphatunk, vannak jó akciók, célszerű igénybe venni. Nem ajánlott dioptriás szemüveget venni például benzinkúton, vagy bevásárló központban. Ezek a szemüvegek mindkét üvegében azonos értékűek, viszont nem biztos, hogy mindkét szem látásromlása azonos értékű. Az így megvásárolt szemüveggel több kárt okoztunk szemünknek és a megvásárlás is felesleges volt. Az optikai üzletben arcunkhoz jól illeszkedő keretet is tudunk választani.
A jó, tisztán látás biztonságot ad a közlekedésben, jó közérzetet a munkában és a kikapcsolódásban, szórakozásban. Értékeljük és fordítsunk gondot erre a fontos érzékszervünkre!



Pethes Róbert