Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapjának csütörtöki adatai szerint jelenleg az országban 44 szakaszon van belvízvédelmi készültség: 33 szakaszon a legenyhébb, elsőfokú, de 11-en másodfokú készültség van érvényben a belvíz miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön agrometeorológiai előrejelzésében azt hangsúlyozta: a folytatásban újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a következő napokban várhatóan növekednek a belvizes területek, főleg az Alföldön.

Kifejtették: a múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte az időjárást. A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 milliméter közötti csapadék - hó vagy eső - hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon.

Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egyméteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a következő egy hét során is változékonyan alakul az időjárás, ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek Magyarország fölött is átvonulnak. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn.

Főleg esőre lehet számítani, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 milliméter csapadék is hullhat.
Ugyanakkor megjegyezték: "az előrejelzés bizonytalansága nagy", ezért érdemes folyamatosan figyelni a legfrissebb előrejelzéseiket.