A kormányzati portálon azt írták: 371 988-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 832-re emelkedett, a gyógyultak száma 274 308.

Az aktív fertőzöttek száma 84 848-ra csökkent. Kórházban 3648 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 289-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 19 633-an vannak, a mintavételek száma 3 210 549-re nőtt.

Azt írták:

eddig 249 687 embert oltottak be, közülük 84 452-en már a második oltást is megkapták.

Csütörtöktől a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek: minden háziorvosi praxisból hat idős embert kórházi oltóponton oltanak be, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idős embert.

Közölték: a brüsszeli vakcinabeszerzés „teljesen kiszámíthatatlan”, Magyarország ezért mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltások megkezdéséhez. Múlt pénteken újabb vakcina beszerzésére szerződött Magyarország: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő 4 hónapban, Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég vakcinát várnak 3 hónap alatt.

„Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak” – hangsúlyozták.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttek le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac).

Ezekből eddig csak Pfizer- és Moderna-vakcinák érkeztek Magyarországra. Múlt héten – az EU-ban harmadikként – az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte, így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet Magyarországra – írták.