Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben rendezte meg a Nemzetközi Diabétesz Szövetség. Az indítéka az volt, hogy világviszonylatban egyre jobban terjedt a cukorbetegség. Ennek a napnak egyre nőtt a népszerűsége, ma már közel fél milliárd embert kapcsol egybe. Ide nem csak a betegek, hanem orvosok, ápolók is tartoznak. A diabétesz kampány egy világméretű összefogást hozott létre. 2006-ban az ENSZ közgyűlése határozatot fogadott el, amely a cukorbetegség krónikus, az élet minőségét hátrányosan befolyásoló betegség, amelynek szövődményei súlyos fogyatékosságot is okoznak.
Ilyen szövődmények lehetnek vese, látás ,láb károsodása, érelmeszesedés, infarktus, impotencia. A cukorbetegség típusa:I.-es és II.-es .Az I.-es fokozat inzulinfüggőség, a betegek mintegy 10%-a tartozik ide. A.II.-es fokozatba a betegek 90%-a tartozik a statisztikai adatok tanúsága szerint. Van még úgynevezett MODY és terhességi diabétesz is. Ma mintegy 200 millió felett van a cukorbetegek száma a világon. és sajnos ez évente jelentősen tovább növekszik.
A legfontosabb tennivaló, a prevenció/megelőzés/, a rendszeres önellenőrzés, amely a városi rendezvényeken végzett térítésmentes szűréseken, vagy a Barcsi, illetve helyi diabétesz egyesületek havi rendezvényein is ellenőriztethető. A másik hatékony megoldás az életmód helyes beállítása. Helyes táplálkozás, szénhidrátok radikális csökkentése, - jó tudni, hogy az ételeinkkel bevitt cukor megtalálható a zöldségfélékben, gyümölcsökben –így fehér, finomított cukor bevitelt kerülni kell. Bőven fogyasszunk rostban gazdag zöldség, gyümölcsféléket, főzelékeket-itt kerülni kell a rántást. S ami ugyanilyen fontos, az a rendszeres, nem megerőltető testmozgás. Vannak kiváló, ellenőrzött étrend kiegészítők, amelyekkel a vércukor szintet kordában lehet tartanai, a már említett előző reformintézkedések mellett.
Hazánkban országszerte megemlékeznek a Cukorbetegség Világnapjáról. Somogy megyében november 16-án, Kaposváron emlékeznek meg a napról. Előadások hangzanak el a cukorbetegség kialakulásáról, ismérveiről, a helyes táplálkozásról, az önellenőrzés fontosságáról. Ingyenes vércukor, vérnyomás, koleszterinszint mérés, testtömeg index maghatározás is lesz.





Rendezvény helyszínén gyógyszergyártó cégek, diabétesz kezelésével kapcsolatos termékek bemutatására is sor kerül.



Barcson a Diabétesz Egyesület Barcsi csoportja havonkénti rendes fogalakozását tartotta november 13-án, Egervári Fülöpné, Zsuzsa vezetésével. Ma sajnos kevesen tudtak összejönni, mert a tagok jelentős számát az influenza távol tartotta, no és a barátságtalan időjárás sem volt vonzó a kimozdulásra. Zsuzsa vércukormérést, vérnyomásmérést végzett, s tanácsokat adott tagjaiknak




Sajnálatosnak tartja, hogy a cukorbetegek viszonylag kevés támogatást kapnak, pedig ez a betegség súlyos, költséges is és a kezelés elhanyagolása miatt a szövődmények az embert a társadalom számára háttérbe is szorítják, ugyanakkor a társadalombiztosítás rendszerére a kezelés miatt komoly költségterheket ró. A Barcsi csoport vezetője továbbra is rendületlen elszántsággal elhívatottsággal teljesíti, végzi munkáját a rászorulók segítségére.



 



Pethes Róbert