A négy és fél hónap alatt a számítások szerint több ezer tonna cukrot állítanak elő. A napi átlagos cukorrépa feldolgozást 7500 tonnára tervezik. A cukorrépa cukortartalma várhatóan magas lesz, meghaladja a 16 százalékot.

A gyárban az elmúlt években jelentős fejlesztésen esett át, cukorsilót, csomagolóüzemet, és új cukoraktárat is épített. Folyamatosan növeli munkaerejét is a Magyar Cukor Zrt., a gyár ma már Kaposvár egyik legnagyobb foglalkoztatója. A 220 alkalmazott mellett a kampányban plusz munkaerőt is felvesznek, közel 50 embert várnak a kampányba.

A kaposvári cukorgyár mind ezek mellet hazánk legnagyobb biogáz-termelője, az üzemben évi 17 millió köbméter földgázzal egyenértékű biogázt állítanak elő, s ezzel az országban az alternatívenergia-termelés egyik mintaüzeme a kaposvári.

Az ország egyetlen cukorgyárában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter gyújtotta meg a lángot kampány szimbólumának számító mészkemencében.

„Fontos a kormány támogatása ahhoz, hogy a magyar cukoripar fennmaradjon, és bővüljön akkor is, amikor a világpiacon bizonytalanság érzékelhető”- mondta a kemence begyújtása előtt a szakminiszter.

 A nehézségeket gyarapítja az a tény, hogy tavaly eltörölték a cukorkvótákat, így keményednek a piaci körülmények, hiszen korlátlanul állítható elő cukor.

A kaposvári cukorgyárnak korábban évi 150 ezer tonnás cukorkvótája volt, melyet ugyan most korlátlanul bővíthet, de megjelentek olyan termelők is, akik versenytársat jelentenek a kaposvári gyárnak a hazai és a külföldi piacon.