A ló az ember társa, munkaeszköze és barátja ősidők óta. A kapcsolatuk érzelmi alapon is nyugszik. A lovas terápia, azaz hippo terápia –a hippo görög szó, lovat jelent-olyan kezelési mód, amelyben a ló mintegy élő „gyógyászati segédeszköz.”A terápia alkalmazása során a lovaglás pszichológiai és fiziológiai hatását hasznosítják.
A lovas terápia segít a nurológiai,ortopéd problémák, pszichés zavarok,,érzelmi és mentális zavarok,érzékszervi fogyatékosságok setén.
Feljegyzések szerint már az ókorban a görögök már alkalmazták ezt a terápiás módot fogyatékkal élők kezelésére.
A századforduló tájékán, Angliában, az USA-ban az I.világháborús sérültek kezelésére alkalmazták ezt a rehabilitációs módot. Sajnos Magyarországon ez a terápia ismeretlen volt sokáig. 1922-ben jött létre a Hippoterápia gyógy lovaglás és Lovas torna alapítvány. A Nemzeti Lovarda kezdeményezésére indult meg a hazai képzési program
A jelenlegi hazai, elszórtan működő lovas terápiai gyakorlatnál sokkal szélesebb körű, országos, komplex lovas terápiás programra lenne szükség., amelybe be kellene vonni a speciális iskolák-mint például a barcsi Szivárvány EGYMI- és a fogyatékkal élőket ellátó szociális otthonokat-mint például az Együtt Egymásért Szociális Otthon Barcsi intézményt és a hasonló szociális intézmények ápoltjait. E témáról megbeszéléseket kezdeményezünk Dr.Perecz Mária neurológus orvossal és az élvileg érintett intézmények vezetőivel is.
A kormány meghirdette kiemelt jelentőségű országos lovas programját. Remélhetően ez a program támogatni fogja ennek gyakorlati bevezetését és alkalmazását intézményeinkben is.



Pethes Róbert