A karácsony a legmeghittebb ünnep, ami fontos szerepet játszik a családok életében. Az Otthontérkép.hu  online kérdőíves kutatásában ezt a különleges időszakot vizsgálta, feltéve a kérdést: „Nálatok hogy lesznek az ünnepek?” A csaknem 700 kitöltő 41 százaléka úgy gondolja, hogy a karácsony színe egyértelműen a piros, 21 százalék szerint az arany, 14 százalék számára pedig az zöld jelképezi a szeretet ünnepét.

A kérdőívet kitöltők 59 százaléka gondolja úgy, hogy az igazi karácsonyfa 1,5 méternél magasabb, amit a túlnyomó többség (74 százalék) a nappaliban állít fel. A nappalin kívül méltó helynek gondolják még az amerikai konyhás nappalit (12 százalék), az étkezőt (4 százalék), az előszobát (2 százalék), a hálószobát (2 százalék) és a konyhát (1 százalék) is.

Így ünnepli a magyar a karácsonyt

Hasonlóan eltérők a szokások a tekintetben, hogy ki melyik részét díszíti fel a lakásnak. Minden második ember díszbe öltözteti a nappalit és a bejárati ajtót, de népszerű az ablakok és az nappali-étkező dekorálása is. Nagyjából ugyanannyian vannak (3-3 százalék) azok, akik az egész lakást feldíszítik, mint azok, akik egyáltalán nem díszítenek. Ugyan a kérdés a belső terekre vonatkozott, a válaszok között azonban néhányan az otthon külső dekorációját is említették, mely igen népszerű itthon is, értelemszerűen a családi házasok körében.

A megkérdezettek 58 százaléka az ajándékozáskor azt a stratégiát követi, hogy több apró dolgot vásárol a szeretteinek, barátainak, 42 százalék viszont inkább egy nagyobb meglepetéssel készül. December 24-e a jellemzően (89 százalék) szűk családi körben telik, csaknem négy százalék azonban egyedül ünnepel.

Így ünnepli a magyar a karácsonyt