„Teljes összefogással valósul meg idén is a borfesztivál „– mondta Biró Norbert, majd a programokkal kapcsolatban kiemelte: népszerűek voltak tavaly a fesztivált megelőző napon tartott borvacsorák, így idén is már egy nappal a megnyitó előtt, 7-én, csütörtökön megjelennek a dél-balatoni borászok Kaposváron.

A Somogy Megyei Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően idén is megrendezi zártkörű borversenyét. Ezúttal jubilálnak is, hiszen immár 20. alkalommal dönthet a szakértő zsűri, hogy melyik bor képviselheti majd a következő egy évben Somogy megyét a rangos hazai és nemzetközi eseményeken.

Valamennyi somogyi hegyközségből várják a borászatok nevezését olyan 2015, 2016 vagy 2017-es évjáratú palackozott vagy palackozásra alkalmas hordóban tárolt, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező borokkal, melyeket már hegyközségi szinten minősítettek. Az eredményről még aznap délután a fesztivál megnyitóján beszámolnak.

A rendezvény idén is széles spektrumot nyújt a somogyi gasztronómiából, ezúttal is őstermelők hozzák el termékeiket és somogyi sonka és sajt ínyencségeket is kóstolhatnak az érdeklődők. Somogyi pálinkakülönlegességekkel és Somogy iparművészeivel, kézműveseivel is találkozhatnak a Kaposvári Vigasságok terére ellátogatók. A fesztiválhangulatról elismert somogyi- és országos hírű előadók gondoskodnak. A koncerteket követően a Senior együttes húzza a talpalávalót egészen éjfélig. Vasárnap este pedig igazi világsztár érkezik a Vigasságok terére, Steve Hackett, a legendás Genesis gitárosa ad koncertet. A vasárnap kivételével valamennyi esemény ingyenesen látogatható.

„Több mint egy program, ez egy koncepció. Korábban az előrelépés legnagyobb gátja az összefogás hiánya volt. A megfelelő bormarketing sem működött hatékonyan, és emellett egy feldolgozó üzem is hiányzik a térségből. A megkezdett borstratégia azonban működik, megfelelő válaszokat tud adni az eddigi problémákra- mondta Gombos Sándor.

„A borászok is pozitívan értékelték az előző fesztivált, örömmel álltak a kezdeményezés mellé. Ezt az is bizonyítja, hogy míg tavaly 16, addig idén már 19 dél-balatoni pincészet legkiválóbb borait kóstolhatják az érdeklődők” – tette hozzá Bujdosó Ferenc, aki hegyközségi elnökként közös arculat kialakítását, és az együttműködést tűzte ki célul. A fesztiválokkal kapcsolatban még megemlítette: komoly előkészítés előzte meg azokat a borászatok részéről, közös kóstoláson választották ki a részt vevő borokat.