A politikus a város 21 legnagyobb adózójának hagyományos, év eleji köszöntésekor beszámolt arról, hogy tavaly e vállalkozások fizették be a Kaposvárt gazdagító összes helyi adóbevétel mintegy 40 százalékát.

Szita Károly szavai szerint Kaposvár sikeres évet zárt tavaly, és ehhez az itt működő cégek jelentősen hozzájárultak.

Jelentősen nőtt az iparűzésiadó-bevétel a megyeszékhelyenFotó: Városháza

„Az elmúlt esztendő Kaposvár történetének egyik legsikeresebb éve volt, ebben hatalmas szerepet játszottak a város legerősebb cégei. Városunkban az országos átlagnál is kevesebbre, 3,4 százalékra csökkent a munkanélküliek száma. Mindemellett csökkent a közfoglalkoztatottak száma is, vagyis sokan el akartak, és el tudtak helyezkedni a helyi vállalkozásoknál „ – mondta Szita Károly.

Elmondta, a helyi gazdaság erősödött, az elmúlt két évtized statisztikáit tekintve a legalacsonyabb, 3,4 százalék volt munkanélküliség, az önkormányzatnak pedig továbbra sincs adóssága.

Szita Károly megjegyezte, hogy az évszázad beruházási programjának, a Németh István Programnak a részeként számos gazdaságélénkítő beruházást hajtottak és hajtanak végre. A meglévő ipari parkok megújultak, de új iparterületek is létesülnek. A 67-es út kibővítésének a hírére pedig megélénkült a befektetői érdeklődés és további, a gazdaságot is érintő fejlesztések is zajlanak a városban.

A polgármester végül megemlítette, hogy a helyi közgyűlés döntése értelmében 2019-ben nem emelkednek a helyi adók, a kutatás-fejlesztő tevékenységet folytató vállalkozások iparűzésiadó-kedvezményt kapnak, Kaposvár anyagi támogatást nyújt a cégek munkahelyteremtéséhez, a hiányszakmákban dolgozók megtartásához.

Kaposvár legnagyobb adózói között van a Magyarország egyetlen cukorgyárát üzemeltető Magyar Cukor Zrt., a magyarországi húsiparban meghatározó Kométa 99 Zrt., a műszaki és egyebek mellett háztartási eszközöket előállító Videoton Elektro-Plast Kft., és a Videoton Holding Zrt.