Tavaly mintegy 3800 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelynek 90 százaléka az élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

 A 147 hazai vonatkozású ügy főként baromfihúshoz és egyéb baromfitermékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, valamint tojáshoz és tojástermékekhez kapcsolódott, illetve a takarmány-alapanyagnál adódott gond. Az uniós átlaghoz viszonyítva kisebb számban kellett például gabonatermékekkel és pékáruval kapcsolatban eljárni.

 Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 26 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, ez a szám közel azonos a tavalyival.

 Az unióban gyártott termékekben az esetek nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a rovarirtószer-maradékok és a növényvédőszer-maradékok, valamint a nehézfémek okoztak problémát. Sok tagállam élelmiszeriparát megrázta például a tojásban és baromfihúsban kimutatott, rovarirtószer-hatóanyagként alkalmazott fipronil.

 A 39 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. E riasztási rendszer segítségével számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna.