Latin néven:Helianthus tuberosus., az őszirózsafélék családjába tartozó gumós évelő gyógynövény. É-Amerikából a 17.század elején került Európába. Közeli rokonságban van a napraforgóval.
A gumók ültetésével szaporítják. A gumók a gyökérrészen 5-20 cm mélységben találhatók. A gumók héja lehet sárgás, fehér, lilás színű. Nehezen tisztítható. Húsa hófehér. Íze hasonlít a burgonyához, de édesebb.
A bel tartalmából keletkező fruktóz/gyümölcscukor/könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma van.
Minden élelmiszer alapanyaggal harmonizál, nívós éttermekben a drága ízesítőkkel –például, szarvasgomba –együtt megtalálható. Nagyszerűen felhasználható az étkezésben. Így például készíthető a gumókból: leves, főzelék, köret, saláta, pogácsa, rántva, vajas-petrezselymesen is elkészíthető. Receptötleteket az interneten is bőséggel lehet találni.




Gyógyhatásai:
-Gyermekkori élelmiszer allergiák gyógyíthatók.



-Csökkenti a húgysav szintet, elhízás, vesekő, köszvény, hipertónia rendezhető, szívkoszorúér betegségek ellenszere



-Mellrákgyógyításban jelentős a szerepe



-Cukorbetegségnél csökkenti az inzulin függőséget, elhízás ellen jól alkalmazható



-Kozmetika: a gumó nedve hidratáló, regeneráló, bőrtápláló, hatású



A csicsóka termesztése:
Kiindulva pozitív hatásaiból, célszerű átgondolni, hogy akár prevenció, akár a már meglévő egészségügyi egyensúlytalanság kezelésére minden kiskertben, vagy adottságtól függően nagyobb területen is termeszteni. Igénytelen a talaj –lehet kötött, vagy homokos is –és az éghajlat iránt. Nem fagyérzékeny, így a gumók télen is helyükön maradhatnak. Vető gumó igénye:5-6 mázsa kataszteri holdanként.





Betakarítható gumó termése ugyanakkor 70-150 mázsa kataszteri holdanként! Piaci érdeklődés miatt érdemes nagyban is termeszteni. Viszont ha egyszer elvetették egy területen, szinte kiirthatatlan a továbbiakban.



Jó gondolat a főzőversenyekben is feltételként előírni a csicsóka felhasználását.



Pethes Róbert