Egy múlt hónapi adásban szó esett arról, hogy valószínűleg a decemberi adatok el fogják érni bevétel tekintetében, pénzköltés tekintetében, nominális tekintetben a 2019 decemberi adatokat, „ez meg is történt, egy kicsivel többet is költöttünk tavaly decemberben, mint 2019 decemberében” – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Vegyes a kép a statisztikai adatokkal, hiszen ha a naptárhatásoktól megtisztítjuk az adatokat, akkor az említett számok jönnek ki. „Ha nominálisan nézzük akkor nyugodtan mondhatjuk azt, hogy legalább azt az eredményt szinte minden hónapban – kivéve 2020 április-májusi időszakot, amikor nagyon nehéz időszakban voltunk a koronavírus-járvány miatt – tulajdonképpen azokat az eredményeket tudta hozni nominálisan a kereskedelem, mint 2019 hónapjaiban volt” – tette hozzá az államtitkár.

Így, ha nominális értékekről beszélünk, azt mondhatjuk, hogy 200 milliárd forinttal hagytunk többet a kiskereskedelemben, mi fogyasztók 2020-ban, mint 2019-ben.

Azért is vegyes a kép, mert az élelmiszer, élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedésben ennél lényegesen többet hagytunk ott arányaiban, tehát az húzta magával kiskereskedelmet, és sajnos azt kell mondani hogy voltak olyan területek kiskereskedelemnek ahol viszont jelentős visszaesés volt, ez kimondottan a koronavírus-járványnak volt köszönhető, hisz nagyon nagyon sokan visszafogtuk költekezést, megnéztük azt hogy mire költöttünk.

Bővülhet a kiskereskedelem forgalma a következő hónapokban?

„Mindig bizakodó voltam, és mindig azt mondtam, hogy a kiskereskedelmi forgalom, köszönhetően a gazdaság jól működésének vagy azoknak a kormányzati intézkedéseknek amelyek ebben a nehéz helyzetben segítették a munkahelyek megtartását vagy az új munkahelyek megteremtését, a kiskereskedelem főként az élelmiszer kiskereskedelemben várhatóan vagy szinten tudjuk tartani a forgalmat vagy ez kis mértékben növekedni fog” – mondta az ITM államtitkára.