Több mint negyedmillió embert oltanak be a kínai vakcinával országszerte a következő napokban. Az oltóanyagot hajnalban indították el a kormányhivatalokba.

Somogy megyében csaknem 10 ezer, Heves megyében 9 ezer, Komárom-Esztergom megyében pedig mintegy 8 ezer embert oltanak be a napokban a kínai vakcinával a háziorvosok.

„A háziorvosi rendelőkben, valamint a betegek otthonában is felhasználható oltóanyagok 18 év felett alkalmazható, de ebben a mostani oltási akcióban 60 év felettieket oltunk” - mondta Rónay Tamás, Somogy megyei tisztiorvos.

Heves megyében több mint 9 ezer embert oltanak be napokon belül a kínai vakcinával. A kínai oltóanyag megérkezése mérföldkő a járvány elleni küzdelemben.

Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerint a kínai vakcina megérkezése mérföldkő a járvány elleni küzdelemben, mivel ezzel megduplázható a megyében élő beoltottak száma. Tatabányán a megyébe érkező 8 ezer adag oltóanyagot tételesen ellenőrizték, majd hűtőszekrényekbe tették.

Szerdától 145 háziorvos kezdi el praxisonként 55 ember beoltását Komárom-Esztergom megyében. „A háziorvosok nagyon könnyen tudják tárolni, hiszen normál hűtési körülmények között, egy állandó hőmérsékletmérés mellett tárolható a vakcina. Tehát az eddigi oltóanyagok közül a legkönnyebben kezelhető” – mondta Kancz Csaba, a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal kormánymegbízottja.

„Budapesten 918 praxis működik, háziorvosi praxis és mindegyikbe kerül oltóanyag.”

A fővárosban a Pfizer, az AstraZeneca és a Sinopharm oltóanyagával 70 ezer embert oltanak be a héten.

Ahogy máshol, úgy Budapesten is a kínai vakcina lendíti a legnagyobbat az oltási kampányon. Enélkül továbbra is csak akadozva, és lassan haladna az oltás.

„Ezen a héten több budapesti lakos lesz beoltva, mint amennyi eddig összesen volt az elmúlt hetekben. Ez egy nagyon nagy lépés lesz. Gyakorlatilag a beoltottak száma legalább első körben több mint a duplája lesz az eddigiekhez képest” – erről már Sára Botond, Budapest Főváros kormánymegbízottja beszélt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden háziorvoshoz vittek a vakcinából. Erre egyetlen más oltóanyagnál sem volt példa eddig. Csak ebben a megyében 15 ezer emberrel többet tudnak beoltani, mintha kizárólag a brüsszeli beszerzésű vakcinákra támaszkodna az ország.

„Nagy eséllyel a kínai vakcina a leghatékonyabb a mutáns vírusok ellen” – erről Rusvai Miklós beszélt az M1-en. A víruskutató rámutatott: ennek az az oka, hogy a koronavírus elölt, fertőzésre képtelen, teljes változatát tartalmazza, ezzel a szervezet is jobban felkészíti a védekezésre.

„A vakcina nem a fertőződés ellen véd, fertőződünk, de nem betegszünk meg, és nem halunk meg. Ha mégis megfertőződünk, akkor is sokkal kevesebb vírus termelődik szervezetünkben, így kevésbé adjuk tovább a fertőzést" – tette hozzá.