„Az iskolák egyre nagyobbak és magasabbak lettek, így egyre hosszabb időbe telik a kiürítés, s egyre több éghető anyagot építettek be, ezért nagyon fontos a gyors reakció. Az iskolai személyzetnek ismernie kell a menekülési útvonalakat, a gyülekezési helyeket, a közművek elzáróinak helyét, a tűzoltóeszközök elhelyezését és azok használatát. A legfontosabb alapelv azonban: emberéletmentés a tűzoltás előtt- tudtuk meg Mihályka Szabinától, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivőjétől.

Tűzriadó - Az embert mentsd, ne a tárgyakat!
 


A gyakorlat célja, hogy a pedagógusok és a diákok is meggyőződjenek arról, veszélyhelyzetben is helyt tudnak állni, képesek saját és társaik biztonságáról gondoskodni. Megtanulják, hogyan tudnak kimenekülni az épületből, hogy hívják fel magukra a figyelmet, hogyan nyissák ki az ajtót, hogy bátrabban és nagyobb biztonsággal cselekedjenek éles helyzetben. 

Fontos tudnivaló, hogy a tűzesetnél a leggyakoribb halálozási ok a füst és csak másodsorban a hő. A keletkező füst egy része átláthatatlan, ami megnehezíti a tájékozódást és belélegezve az ember képtelenné válhat egy kilincs lenyomására, vagy egy ablak kinyitására is. Az égésgázok forróak, így felfelé szállnak. Ezért az ember a hőségtől és a halálos gázoktól a menekülési útvonalon a padozat közelében mozogva van biztonságban.