A helyiek mellett a kormányzati szándék már jó ideje megvolt az M60-as gyorsforgalmi út Pécs-Barcs közötti szakaszának a megvalósítására, ám azt az elmúlt hónapokban még homály fedte, hogy autóútként, autópályaként vagy a leendő új gyorsút kategóriájába fog-e tartozni. Erre a dilemmára a kedden megjelent Közbeszerzési Értesítő adhatott volna választ, de az nem tartalmazta feketén-fehéren a leendő M60-as út kategóriáját, csak körül írta, hogy mit kell tudnia.

Az út megvalósíthatósági tanulmánya mellett a környezeti hatástanulmány kidolgozására, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzésére írta ki a tendert a NIF. Eszerint egy 2x2 sávos gyorsforgalmi útnak kell épülnie, mintegy 70 kilométer hosszan. A leendő tervezőknek még annyit segítettek a kiírók, hogy a leendő úton a maximális sebesség óránként akár 130 kilométer is lehessen. Mindez azt jelenti, hogy akár autópálya is lehet az a gyorsforgalmi út.

Az M60-as utat a tervek szerint a pontos nyomvonal 2017-es kijelölése után 2018-ban kezdik el építeni, ráadásul egyszerre két irányból, Pécs és Barcs felől is.

L. V. P./Helyi Híradók