A szakképzési centrum és a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács rendezvényére egész héten várják az érdeklődőket, köztük a pályaválasztás előtt álló az általános iskolásokat, hogy megismerkedjenek a jelenlegi hiányszakmákkal.

Az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban a somogyi szakképző intézmények legtehetségesebb tanulóinak munkáit mutatják be.

„Felértékelődött a szakmunkások helyzete, így a szakmunkásképzés is előtérbe került. A kiállításon nem csak az iskolák, hanem a munkáltatók is részt vesznek, lehetőséget teremtve a bemutatkozásra, a közvetlen kapcsolat kialakítására. Jó szakemberekre nagy szüksége van a magyar gazdaságnak, iskolákban pedig minden adott a tanulóknak, hogy azzá válhassanak„ – mondta Weimann Gáborné, az Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója.

Nem csak somogyi, hanem a környékbeli megyékből is érkeztek oktatási intézmények képviselői Kaposvárra, hogy ízelítőt adjanak színes képzési palettájukról. A cukrásztól a varrónőig, a péktől az autószerelőig számos szakma legkiválóbb ifjú mesterei mutatják be tudásukat és saját maguk készítette termékeiket, vagy szolgáltatásaikat.

„Évekkel ezelőtt a szakmunkásoknak jóval kevesebb lehetőségük volt elhelyezkedni a munkaerő piacon, mint napjainkban. Ma szinte minden területen munkaerőhiány van, a legjobbaknak pedig azonnal munkát ajánlanak. Megéri a legjobbak lenni, mert a keresleti piacon különleges előnyök tárulnak eléjük„- mondta köszöntőjében Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

A kiállításra Kaposvár legnagyobb foglalkoztatói is meghívást kaptak, hogy megnézzék a szakmák legkiválóbb tanulónak munkáit, akár állást, vagy ösztöndíjat is ajánlva számukra.