●      A nyaralótelepülések külön utat járnak az országos lakáspiacon belül, a járvány élénkítette a keresletet.

●      A nyaralók iránti érdeklődések szempontjából legnépszerűbb Somogy megyei településeken júniusban 138 ezer - 1,22 millió forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra a lakóingatlanokat. Többségükben éves szinten nőttek az árak.

●      A megyén belül a Balaton-part a legkeresettebb: Szántódon 53 százalékkal, Siófokon 25 százalékkal, Balatonfenyvesen 38 százalékkal mentek feljebb a négyzetméterárak a kínálati piacon.

●      A gyógyfürdővel rendelkező Igal és Csokonyavisonta is keresettnek mondható, előbbi településen 32 százalékos, utóbbin 20 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Boom a nyaralók piacán

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralótérségekben és nyaralótelepüléseken található lakóingatlanok iránti érdeklődés erősödése évek óta tart. Ez köszönhető annak, hogy a pandémia megjelenéséig sok háztartás anyagi helyzete javult és egyre többen vették tervbe, hogy második ingatlanként nyaralót vásárolnak. A járvány pedig adott egy lökést ennek a folyamatnak, a kijárási korlátozások miatt pedig a kerttel rendelkező ingatlanok felértékelődtek a piacon.” Ráadásul a járványhatás az országos “albérletpiacra” is feltette a nyaralóövezeteket. Balogh László példaként említette, hogy tavaly nyár elején jelentősen nőtt az országban legkeresettebbnek számító Balaton-parti és Velencei-tó melletti kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma. Az ingatlan.com szakembere azt mondta, hogy egy család számára a panziók és hotelek 1-2 heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése. A kiadó nyaralók iránti fokozódó igény pedig a befektetési célú vásárlók érdeklődését is felkeltette.

A Balaton-parti települések miatt a Somogy megyei nyaralótelepüléseken található ingatlanok az érdeklődéseket nézve az országon belül a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az ingatlan.com adatai szerint a legkeresettebb Somogy megyei településeken eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára 138 ezer - 1,22 millió forint között alakult. Többségükben emelkedtek az árak tavaly júniushoz képest. 

Balaton-parti és Somogy megyei körkép - árakkal

Nyüzsgés a Balaton-parton - mi a helyzet a Somogy megye nyaralók piacán?
 

 

Szántódon az átlagos négyzetméterár júniusban meghaladta az 1,2 millió forintot, ami közel 53 százalékos drágulásnak felel meg. Siófokon 25 százalékkal 772 ezer forintra, Zamárdiban 34 százalékkal 925 ezer forintra, Balatonfenyvesen 38 százalékkal 656 ezer forintra nőtt a négyzetméterár. Fonyódon némi árcsökkenés ment végbe, 5 százalékkal 499 ezer forintra mérséklődött az ár. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Fonyódon lefelé tartanak az árak, sokkal inkább azt, hogy tavaly kisebb, idén pedig nagyobb alapterületű lakóingatlanok szerepeltek a kínálatban, utóbbiaknál pedig a négyzetméterár jellemzően alacsonyabb. Ezt mutatja, hogy tavaly június elején a Fonyódon eladásra kínált lakóingatlanok átlagára 38 millió forint volt, míg az idén közel 50 millió forintot tett ki. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy Somogy megyén belül nem csak a Balaton-part szerepel a nyaralókeresők térképén, hanem a helyi gyógyfürdők miatt Igal és Csokonyavisonta is. Előbbi településen az átlagos négyzetméterár egy év alatt 32 százalékkal 211 ezer forintra, utóbbin 20 százalékkal 138 ezer forintra emelkedett.

Balogh László a következő időszakban várható trendekről szólva azt mondta: a járványhatás visszahúzódásával, a gazdaság várható fellendülésével, valamint a turizmus erősödésével a nyaralók országos piacán további élénkülésre lehet számítani. Különösen igaz ez a jelentős fejlesztések miatt a balatoni térségre.

Az ingatlan.com-ról

Az ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Küldetése a teljes körű, hatékony és etikus ingatlanpiac megteremtése. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet az ingatlan.com-on. A weboldal havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik, és itt található a legtöbb ingatlanhirdetés. Az ingatlan.com 1998-ban indult, és azóta a szektor független és hiteles szereplője: ingatlanhirdetésen kívül más tevékenységet nem végez, és egyéb ingatlanpiaci érdekeltséggel nem rendelkezik. A weboldalt üzemeltető ingatlan.com Zrt. 100%-os magyar tulajdonban áll. A cégcsoporthoz tartoznak a kereskedelmi ingatlanpiac vezető hirdetési portáljai: az iroda.hu, a retail.hu és a raktar.hu, valamint a money.hu is, ahol számos bank kínálatát lehet összehasonlítani egy helyen. További információ: info.ingatlan.com