December 13-án tartották meg az intézményben a szemészeti sebészeti konferenciát. A konferencián részt vett Karvalics Ottó polgármester, Kiss M. János tanácsnok, Kisimre László igazgató főorvos, az intézményben operáló szakorvosok, a meghívott barcsi és környéki háziorvosok, rendelőintézeti szakorvosok, s az intézmény szak és technikai személyzete..
Kisimre László igazgató főorvos üdvözölte a megjelenteket, s megnyitójában szólt  arról, hogy a konferencia apropóját az adta, hogy ma egy éve kezdete meg működését az intézmény.





Úgy gondolták, hogy amikor teljes kapacitással működik az intézmény, akkor hívják össze az érintett orvosokat és bemutatják nekik az intézetet, különös tekintettel az egynapos sebészetre, mert ez színfolt a hazai egészségügyben.,tekintettel arra, hogy egy új műtéti területen, a szemészetben mutatja be, mire képes az intézmény.
Egy diavetítéssel illusztrált rövid történeti visszatekintés következett. Jó tudni, hogy a régi-felső-rendelőintézet 1967-ben indult, amely az akkori kor követelményeinek megfelelt. A technika fejlődése, az egészségügy megváltozott helyzete, követelményei miatt a város „kinőtte” a régi  intézetet. 2007-ben döntés született, mely szerint egy új, korszerű rendelőintézetet létesít a város. A végleges megoldás hosszú egyeztetés, tervezés során alakult ki. 2010.februárban történt meg az alapkőletétel. 2012.szeptemberben történt meg a teljes rendelőintézet átköltöztetése, úgy, hogy mindössze két rendelési nap kiesés volt. Ez példa értékű, mely teljesítményért köszönet minden résztvevőnek.
A betegforgalom fokozatosan futott fel. Az egynapos sebészetre a működési engedélyt 2013.márciusban kapták meg. Első műtétet 2013. március 13-án végezték el. Máig 375 műtétet végeztek az egynapos sebészeten. A műtétek számában a „pálmát” a szemészeti sebészet viszi. 2013. augusztusban kapták meg négy további, a szemészeti, fül.-orr-gége, ortopédiai és urológiai műtétek végzésére a működési engedélyt.




A kapacitás kihasználtsága 2013.októberben, novemberben elérte a 110 %-ot is. Az igény nagy a műtétekre. Büszke az orvostársadalom erre az intézményre. Kéri a házi és szakorvosokat, hogy betegirányítással segítsék elő, a kapacitások folyamatos , jó kihasználtságát, mert ez alapja a folyamatos működésnek, az életben maradásnak.



Karvalics Ottó polgármester köszöntötte a konferencia valamennyi résztvevőjét.





 



Mint mondta, fontos mérföldkőhöz érkezett el a városi egészségügyi ellátás. Pár évvel ezelőtt kétségekkel álltak hozzá, ennek az intézményi beruházásnak. s kétséges volt, hogy ellehet e indítani, életképesen fog e működni egy ilyen intézmény? Végül is ez a közösség az Igazgató főorvos közreműködésével jól megoldották, az intézmény beindult, s elmondhatjuk jól, a betegek teljes megelégedésére működik. A példa is azt bizonyítja, hogy ha sokan akarnak jó célt megvalósítani, akkor összefogva az meg is valósul.
Egyúttal köszöntötte a PREMED FARMA Kft., aki rendelkezésre adta azt a korszerű műtéti technikai eszközt, mely lehetővé tette, a szemészeti sebészet indítását. A szemészeti műtő megfelel a korszerű követelményeknek, jó bent dolgozni-mondják az operátorok, és a betegek megelégedésére is szolgál.
Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik ezt a technikai hátteret használják. Azt látni, hogy nagy egészségügyi intézményekben hosszú várólisták vannak, például Somogy megyében elérte a 160 napot is, hogy egy beteg szemészeti műtétre kerülhessen. Itt várólista szinte nincs ma, ugyan nőhet a későbbiekben, mert a betegek megelégedettsége egyre több beteget hoz a Barcsi intézménybe.
Éppen egy konferenciáról érkezett, ahol a 2014-2020. közötti időszak fejlesztési lehetőségét tekintették át. Van lehetőség fejlesztésre a városban is, így a Járóbetegellátó intézményben is lesz. A város szakmai munkával, állami segítséggel, az intézmények hozzáállásával elérte, hogy ezt az évet „O” forint hiánnyal zárhatja 2014.február 28-val. Eltűnt a 2,7 milliárd hiány, kifizetetlen számlák szinte nincsenek, jól kezelhető ez a kérdés. Ezért lehet gondolkodni a következő ciklus fejlesztési kérdésein.
Ez a beruházás meghozta az elvárt eredményt. A város ezt az intézményt nem adta át az államnak, mert a köztudottan magas munkanélküliség az emberek mentális és fiziológiai állapotában is okoz romlást, ezért a lakosság jó színvonalú egészségügyi ellátásával ellensúlyozni kell. Ezt legalább biztosítja a város részükre, ha keresetük kevés is.
Kérte, hogy töltsék meg tartalommal az intézményt, hogy a város továbbra is meg tudja tartani a teljesítmény mutatószámokat is hozva az intézményt, mert ez fontos a város és környezetében élő emberek részére.



Ezt követték az operáló orvosok bemutatkozásai






Dr. Cigány Róbert a nagykanizsai Kórház Szemészeti osztályának vezető főorvosa,





Mint elmondta, orvos családból jött. Már kora gyermekkorában részint apai példából vette a vonzalmat, az indíttatást, az egészségügyi pálya felé fordulást. Ezt „plüssmackójának” szemei bánták, akin az első „műtéti beavatkozásokat” végrehajtotta.. 1972-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Később elsajátította a mikro sebészet alapjait, a szürke hályog eltávolító műtéti technikát. Debrecenből érkezett szakvezető irányítása mellett az úgynevezett. hátsó szegment, üvegtest, látóhártya leválás műtétek technikáját sajátította el. Jelentősek a szürke hályog műtétek, ezeket korszerű technikával végzik. Végeznek optikai lencsebeültetéseket, zöld hályog ellenes műtéteket, lézeres kezeléseket. .Időközben a kórházban megörökölte, átvette édesapja utódjaként a szemészeti osztályvezető főorvosi tisztségét.
Biztos családi háttér segíti munkájában. Két egyetemista gyermeke van, akik viszont nem választottak egészségügyi pályát. Ő maga rendszeresen sportol, a stressz levezetésére, szellemi felfrissülésre. Versenyszerűen sportol, triatlon versenyeken indul itthon és külföldön. Fia is sportol, a magyar válogatott tagja.



Dr.Berend Katalin adjunktus





2009 óta jár ki Barcsra szemészeti szakrendelésre, keddi napokon, s operál az egynapos szemészeti sebészet keretében. 2000-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Két évig a Pécsi Szemészeti Klinikán dolgozott. 2003 óta dolgozik a Kaposi Mór Oktató kórház szemészeti osztályán, mint adjunktus. Szürke hályog és plasztikai műtéteket végeznek. Egynapos szemészeti műtéti beavatkozásra nem minden beteg alkalmas. Ugyanis a műtéteket helyi érzéstelenítés mellet végzik Az ily módon operálandó beteggel szemben vannak fiziológiai követelmények, amelyek meglétét, a műtétre alkalmasságot előzetes szakvizsgálattal kell előzetesen megállapítani. Erre felhívta a háziorvosok, s más szakorvosok figyelmét.



Dr.Kárászi Katalin osztályvezető főorvos





22 éve dolgozik. 6 éve a Kaposi Mór Oktató kórház szemészeti osztályán osztályvezető főorvos. Szemészeti műtéti tevékenységet Dr.Kovács Balázs főorvostól tanulta. A lézeres kezeléseket, az enyhébb beavatkozásokat ambulánsan végzik. A korábban alkalmazott műtéti technikákat túllépték, ma már 95%-os arányú az ultrahangos szürke hályog eltávolító műtéti arány. A súlyos szemsérüléses eseteket Somogy megyéből ők látják el.
Dr. Nagy Ágnes osztályvezető főorvos.





1997-ben diplomázott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Első három évét a Dombóvári Kórház Szemészeti osztályán töltötte, az alapellátással ismerkedett meg. .Ezt követően került a Pécsi Szemészeti Klinikára, ahol sokkal komplexebb diagnosztikai és terápiás eljárásokkal ismerkedett meg. 2001.-ben tett szakvizsgát szemészetből, majd több fokozat alapján nemzetközi vizsgát is tett. 2010-ben lett kinevezve a szemészeti klinikán osztályvezető szakorvossá. Heti 30 órát dolgozik a klinikán, pénteki napokon, Szentlőrincen is rendel. Főként szürke hályog műtéteket végeznek. A szürke hályog műtétek területén jelentős változás, fejlődés történt az évek során. Körülbelül 2000 szürke hályog műtétet végzett.



E műtéti területen cseppérzéstelenítéssel operálnak. a betegek pupillatágító cseppet is kapnak. Operációs mikroszkóppal dolgoznak. Lencsét ültetnek be, mint implantátumot, hogy megelőzhető legyen, hogy a betegnek magas dioptria értékű szemüvegre legyen szüksége, amelynek viselési kellemetlenségekkel járna.
Jellemzően „fejrészről” operálnak. A szürke hályog műtéteket kétféle műtéti technikával végzik. A puhább lencséknél és a kemény szürke hályognál más típusú a műtéti technika. .Ez utóbbinál kisebb az ultrahang energia bevitele, ez kedvezőbb.



. Rendel gyermekszemészeten is. Heti egy alkalommal a cukorbetegek látáshelyzetével foglalkoznak .rendszeresen oktat orvostanhallgatókat, részt vesz orvosi konferenciákon, szakmai előadásokat is tart.
2013. novemberben kezdték meg a műtéteket. Havi két műtéti napjuk van. Úgy tapasztalja, hogy a beteg nagyon elégedettek az itteni körülményekkel. Munkatársa Fekete Olga műtősnő, akivel 10 éve operál együtt, és Varga Ilona aneszteziológus. Az adminisztrációs munkákban nagy segítségére van Dr.Kisimre Lászlóné Ágnes.
Megköszönte munkatársai munkáját, és Boldog Karácsonyt kívánt.

Az operátorok bemutatkozását követte a szemészeti műtéti technikák bemutatása,konzultációk.
Az intézmény vezetése saját büfé kiszolgálással vendégelte meg a jelenlévőket.

Átgondolva a konferencián hallottakat, látottakat, s az intézményt magát, minden Barcsit és környékbelit elégedettséggel , s megnyugvással tölthet el, hogy városunkban egy ilyen színvonalas, kiválóan képzett orvosokkal  gyógyító, egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működik, amelyből az országban sem sokat találhatunk.
Forduljunk bizalommal egészségügyi gondjaink orvoslásában a Járóbetegellátó Intézmény szakorvosi kara, szakszemélyzete és technikai személyzete felé. A gyógyulás alapja a kölcsönös bizalom és a beteg ember pozitív szemlélete.



 



Pethes Róbert